ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να μπορείτε να λαμβάνετε μέρος στους αγώνες και στις προπονήσεις θα πρέπει να έχετε θεωρημένο Δ.Α.Ι. για το τρέχων έτος καθώς και θεωρημένη Κάρτα Υγείας Αθλητή!

Ασφάλεια Πυροβόλων Όπλων

 1. Χειριστείτε όλα τα πυροβόλα σαν να είναι γεμάτα! Μην ξεχνάτε ποτέ ότι ένα πυροβόλο όπλο έχει τη δυνατότητα να επιφέρει το σοβαρό τραυματισμό ή το θάνατο σε μια στιγμή απροσεξίας. Κάνετε την ασφαλή χρήση του πυροβόλου όπλου μια συνήθεια που να την ακολουθείτε πάντα. Και αφού αφαιρέσετε τα πυρομαχικά από ένα πυροβόλο όπλο, συνεχίστε να το χειρίζεστε σαν να είναι γεμάτο.
 2. Πάντα κρατήστε την κάννη του πυροβόλου σας  σε μια ασφαλή κατεύθυνση!  Στην επιλογή μιας ασφαλούς κατεύθυνσης, πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη ότι μια σφαίρα μπορεί να εξοστρακιστεί ή να αλλάξει κατεύθυνση από οποιοδήποτε αντικείμενο που χτυπά, και ότι οι σφαίρες μπορούν να διαπεράσουν τους τοίχους, τις οροφές, τα πατώματα και τα παράθυρα.Θυμηθείτε: Δεν πρέπει ποτέ να σημαδέψετε με ένα πυροβόλο όπλο (είτε γεμάτο είτε άδειο) έναν άλλο άνθρωπο ή τον εαυτό σας.
 3. Κρατήστε το δάχτυλό σας μακριά από τη σκανδάλη του πυροβόλου όπλου και από τον κόκκορα έως ότου έχετε ευθυγραμμίσει τα σκοπευτικά σε έναν ασφαλή στόχο και έχετε λάβει την απόφαση να πυροβολήσετε! Με το να κρατήσετε το δάχτυλό σας εντελώς έξω από τη σκανδάλη έως ότου σημαδέψετε το στόχο, εγγυάστε ότι οποιοιδήποτε πυροβολισμοί θα πραγματοποιηθούν ακίνδυνα προς την κατεύθυνση του  στόχου σας.
 4. Πάντα να είστε σίγουρος ότι ο στόχος σας και η περιβάλλουσα περιοχή είναι ασφαλείς πριν από τον πυροβολισμό! Θυμηθείτε ότι μια σφαίρα μπορεί να ταξιδέψει αρκετά χιλιόμετρα, έτσι πρέπει να είστε σίγουροι για το που η σφαίρα σας μπορεί να χτυπήσει, προτού να τραβήξετε την σκανδάλη. Μην πυροβολείτε ποτέ σε κάποια κίνηση, έναν θόρυβο, μια λάμψη, ένα χρώμα ή έναν άλλο στόχο εκτός του προοριζόμενου στόχου σας.
 5. Όποτε χειρίζεστε ένα πυροβόλο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ανοιχτεί το κλείστρο για να καθοριστεί αν το όπλο είναι γεμάτο ή όχι. Εάν δεν ξέρετε τον κατάλληλο τρόπο να ανοίξετε το κλείστρο ενός συγκεκριμένου πυροβόλου μην το χειριστείτε. Αντ’ αυτού, συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή, τον τοπικό έμπορο πυροβόλων όπλων σας ή κάποιον πιο πεπειραμένο χρήστη όπλων. Μην πειραματιστείτε.
 6. Λεπτομερώς διαβάστε το εγχειρίδιο χρήσης που παρέχεται με το πυροβόλο σας! Μην χρησιμοποιήστε ποτέ οποιοδήποτε πυροβόλο εκτός αν καταλαβαίνετε εντελώς τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της λειτουργίας και ασφάλειάς του. Εάν δεν έχετε ένα εγχειρίδιο χρήσης, ελάτε σε επαφή είτε με το κατάστημα όπου αγοράσατε το πυροβόλο όπλο σας ή με τον κατασκευαστή άμεσα και ζητείστε να σας εφοδιάσει με ένα εγχειρίδιο χρήσης.
 7. Πριν πυροβολήσετε, πρέπει συνήθως να σιγουρευτείτε ότι το πυροβόλο σας είναι σε καλή λειτουργία και ότι η κάννη είναι καθαρή και δεν υπάρχει τίποτα να εμποδίσει την σφαίρα! Οποιαδήποτε παρεμπόδιση που αποτρέπει τη σφαίρα από το να κινηθεί εύκολα μπορεί να προκαλέσει αύξηση πίεσης και να εκραγεί στο όπλο. Ένα μικρό κομμάτι λάσπης, λιπαντικού πυροβόλων όπλων, συνέπεια υπερβολικού λαδώματος ή αντισκουριακού, μπορεί να προκαλέσει αύξηση πίεσης και έκρηξη στο σημείο όπου η κάννη διογκώνεται κατά τον πυροβολισμό, με συνέπεια ένα χαλασμένο πυροβόλο όπλο και έναν πιθανώς σοβαρό σωματικό τραυματισμό του σκοπευτή ή άλλων γύρω από αυτόν.
 8. Μόνο τα πυρομαχικά τα οποία συστήνονται από τον κατασκευαστή είναι πάντα σίγουρα ότι ταιριάζουν με το διαμέτρημα του όπλου σας! Τα περισσότερα σύγχρονα πυροβόλα σφραγίζουν τον προσδιορισμό του διαμετρήματος  τους στην κάννη (παραδείγματος χάριν, “9×19” ). Το κουτί των πυρομαχικών σας πρέπει να περιέχει τον ακριβή ίδιο προσδιορισμό. Ακριβώς επειδή μια σφαίρα χωράει στο πυροβόλο όπλο σας δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλής και να την χρησιμοποιήσετε.  Τα πυροβόλα σχεδιάζονται, κατασκευάζονται και εξετάζονται σε πρότυπα βασισμένα στα επίσημα εργοστασιακά πυρομαχικά. Τα  αναγομωμένα πυρομαχικά που παρεκκλίνουν από τις προδιαγραφές των εργοστασίων δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται. Χρησιμοποιήστε μόνο τα προβλεπόμενα πυρομαχικά για το πυροβόλο σας. Η προσπάθεια να πυροβολήσετε ακόμη και μια φορά με μη προβλεπόμενη σφαίρα, μπορεί να καταστρέψει το πυροβόλο όπλο σας και να προκαλέσει σοβαρό  τραυματισμό ή και θάνατο.
 9. Η προστασία αυτιών ματιών και κεφαλής είναι σημαντική. Ωτοασπίδες, γυαλιά και καπέλο πρέπει πάντα να φοριούνται από τον σκοπευτή ή τον παρατηρητή! Η έκθεση στο θόρυβο του πυροβολισμού μπορεί μόνιμα να βλάψει την ακοή σας. Τα γυαλιά σκοποβολής, βοηθούν στο να προστατευτείτε από τραυματισμούς των ματιών από τυχόν θραύσματα ή κάλυκες.
 10. Μην χρησιμοποιήστε ποτέ τα πυροβόλα ενώ είστε υπό την επήρεια ουσιών (ναρκωτικών ή οινοπνεύματος)! Ο χειρισμός και η χρησιμοποίηση ενός πυροβόλου απαιτούν την πλήρη και συνεχή προσοχή, την επαγρύπνηση και την αμείωτη κρίση σας. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε πυροβόλα όπλα παίρνοντας φάρμακα ή άλλες ουσίες που μπορούν να σας κάνουν να νυστάξετε, να επιβραδύνουν τα αντανακλαστικά σας και να εξασθενίσουν τις κανονικές αισθήσεις ή την κρίση σας.
 11. Όλα τα πυροβόλα πρέπει να αποθηκεύονται άδεια και να ασφαλίζονται σε μια  θέση αποθήκευσης, απρόσιτη στα παιδιά και τους ανεκπαίδευτους ενηλίκους.
 12. Η μεταφορά των πυροβόλων ρυθμίζεται από τους νόμους. Πάντα μεταφέρετε το πυροβόλο σας σε ένα ασφαλές βαλιτσάκι, χωρίς πυρομαχικά και σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους.
 13. Κανένα σύνολο κανόνων δεν μπορεί να καλύψει όλες τις πιθανές καταστάσεις. Η ασφαλής και ορθολογική χρήση ενός πυροβόλου εξαρτάται από την κοινή αίσθηση και την κατάλληλη κατάρτιση του χρήστη.